Ortak Ad (lar): Rosemary, ihtiyar adam
Botanik
Biberiye, kalın aromatik yaprakları olan, küçük, yaprak dökmeyen bir çalı olarak yetişir. Bitki, kış sonu ve ilkbaharın erken zamanlarında çiçek açan solgun-mavi çiçeklere sahiptir. Biberiye, Akdeniz'e özgü olmasına rağmen, dünya çapında yetiştirilmektedir. Biberiye diğer türleri bog biberiye (Andromeda türleri) ve vahşi veya bataklık biberiye (Ledum palustre L.) 'dir.
Tarihçe
Biberiye Akdeniz'e özgü olmasına rağmen, şimdi Avrupa ve Amerika'nın ılıman bölgelerinin çoğunda yetişiyor. Biberiye, bin yıldır ödüllü bir baharat ve doğal ilaçtır. Biberiye, hala geleneksel olarak kullanılan kalitesini artıran ve güçlendiren yaygın bir inançtan kaynaklanıyordu. Antik Yunan'da, öğrenciler sınavlar sırasında biberiye spreylerini saçlarına yerleştirirlerdi ve yas tutanlar da, kokulu bir bitkiyi hatıranın sembolü olarak ölen mezara atarlardı. Olde İngiltere'de, biberiye'nin hafızayı güçlendirme yeteneği bir sadakat simgesi haline geldi ve düğünlerde kullanılan kostümler, süslemeler ve hediyelerde önemli bir rol oynamıştır. Biberiye yağı ilk olarak 14. yüzyılda ekstrakte edildi, Daha sonra o zaman kullanılan çok popüler bir kozmetik olan Macaristan Kraliçesi suyu yapmak için kullanıldı. 16. ve 17. yüzyılda, biberiye, eczanelerde sindirim yardımı olarak popüler oldu. Yakın zamanda, modern araştırma biberiye'deki yararlı aktif bileşenler üzerine yoğunlaşırken, bu bitkinin tedavi edici değeri ve mutfak değeri için takdirimiz yenilenmiştir.
Kimya
Yaprakları % 0.5 ila% 2.5 uçucu yağ içerir. Yağın ana bileşenleri arasında monoterpen hidrokarbonlar (alfa ve beta-pinen), kamfen, limonen, kafur (% 10 ila% 20), borneol, sineol, linalool ve verbinol bulunur. Biberiye çok çeşitli uçucu ve aromatik bileşenleri içerir. Bitkideki flavonoidler diosmetin, diosmin, genkwanin, luteolin, hispidulin ve apigenin içerir. Biberiyede diğer terpenoid bileşenler triterpenler oleanolik ve ursolik asit ve diterpen karnasol bulunmaktadır. Bazı ticari biberiye ekstreleri içinde fenolik diterpenlerin konsantrasyonu, HPLC ile tespit edilmiştir. Biberiye Fenoller klorojenik, labiatic, neoklorojenik ve rosmarinik asitleri içerir. Biberiyede yüksek miktarlarda salisilatlar bulunur.
Kullanım alanları
Biberiye ( Rosmarinus officinalis ), yemek pişirirken, özellikle Akdeniz yemeklerinde baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Sabun ve kozmetikteki kokular için de kullanılır.
Sağlığa faydaları
Geleneksel olarak, biberiye sağlık için:
- Bellek iyileştirme
- Kas ağrısı ve spazmı rahatlatmak
- Saç büyümesini teşvik etmek
- Dolaşım ve sinir sistemlerini desteklemek
Menstrüel akışı arttırdığı, abortifasient (düşük yapma nedenidir), idrar akışını arttırdığı ve hazımsızlığı tedavi ettiği düşünülmektedir. Bu kullanımların neredeyse hiçbiri insanlarda bilimsel olarak incelenmemiştir. Bununla birlikte, insanlarda yapılan bir çalışmada, uzun süreli günlük biberiye alımının trombozu önlediği bulundu.
Laboratuarda, biberiye antioksidan özelliklere sahip olduğu gösterildi. Antioksidanlar vücutta hücre zarlarına zarar veren, DNA ile müdahale eden ve hatta hücre ölümüne neden olan serbest radikal olarak bilinen zararlı parçacıkları etkisiz hale getirebilirler. Ayrıca laboratuarda, biberiye yağı antimikrobiyal özelliklere sahip gibi görünüyor (test tüplerinde bazı bakteri ve mantarların öldürülmesi). Biberiye'nin insanlarda aynı etkiye sahip olup olmayacağı bilinmemektedir.
- Hazımsızlık
Biberiye yaprağı Avrupa'da hazımsızlık (dispepsi) rahatsızlığına tedavi olarak kullanılır ve otların güvenilirliğini ve etkinliğini inceleyen Alman Komisyonu E tarafından onaylanmıştır.
- Kas ve eklem ağrısı
Topikal olarak uygulanan biberiye yağı bazen kas ağrısı ve artrit tedavisinde kullanılır ve dolaşımı arttırır. Bu amaçla Alman Komisyonu E tarafından onaylanmıştır. Bununla birlikte, bunun işe yaradığına dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
- Alopecia
Tarihsel olarak, biberiye saç büyümesini teşvik etmek için kullanılmıştır. Alopesika areatası olan 84 kişiden oluşan bir çalışmada saç dökülmelerinin biberiye ve diğer esansiyel yağlarla (lavanta, kekik ve sedir ağacı da dahil olmak üzere) 7 ay boyunca her gün masaj yaptıkları kişiler, uçucu yağlar olmadan saç derilerini masaj yapanlara kıyasla önemli ölçüde saçlarını yeniden canlandırılmıştır. Ancak çalışmada biberiyenin saç büyümesine neden olup olmadığını söylemek mümkün değildir.
- Gıda kaynaklı patojenler nötralize edin
Birçok çalışma , biberiyenin , Listeria monocytogenes , B. cereus ve S. aureus gibi gıda kaynaklı patojenlere engel olduğunu göstermektedir .
- Bellek veya konsantrasyonu artırın
Biberiye genellikle konsantrasyonu ve hafızayı artırmak ve stresin hafifletilmesi için aromaterapide kullanılır. Bir araştırmada, biberiye, diğer hoş kokulu yağlarla birlikte kortizol seviyelerini düşürebilir ve kaygı düzeyini düşürebilir.
- Kanser
Bazı çalışmalar, biberiye özütünün, kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyerek tümör büyümesini engelleyebileceğini öne sürüyor. Bir çalışma, biberiye'nin kendi başına ve kurkumin ile kombinasyon halinde göğüs kanseri önlemesine yardımcı olduğunu bulmuştur. İkinci bir araştırma, biberiye'nin kolon kanseri hücreleri üzerindeki benzer etkilerini bulmuştur.
Mevcut Formları
- Kurutulmuş bütün ot
- Kurutulmuş, toz halinde ekstrakt (kapsüller halinde)
- Taze veya kurutulmuş yapraklardan yapılan, alkol tentürleri, çaylar ve sıvı özüt gibi preparatlar
- Uçucu yağ (oral olarak değil, harici olarak kullanılmak üzere)
Nasıl Seçilir ve Saklanır?
Mümkün olduğunca, lezzetten çok daha üstün olduğundan, otun kurutulmuş formu üzerine taze biberiye seçin. Taze biberiye yayları canlı olarak canlanmalı ve derin safad yeşil renkte olmalıdır ve sarı veya koyu renk lekeler içermemelidir. Kurutulmuş otlar ve baharatlar bile süpermarketlerde yaygın olarak bulunur, bulunduğunuz bölgedeki yerel baharat mağazalarını keşfedebilirsiniz. Çoğu zaman, bu mağazalar, normal pazarlarda sunulanlara üstün kalite ve tazeliği olan kuru otlar ve baharatların genişleme seçimine sahiptir. Tıpkı diğer kurutulmuş otlarla olduğu gibi, kurutulmuş biberiye satın alırken, organik olarak yetiştirilmiş otları seçmeye çalışın çünkü bu, otların hiçbir pestisit kalıntısı içermediğini ve ışınlanmamış olduğunu (daha fazla potansiyel yan etki arasında, biberiye ışınlarına yol açabilir. Karotenoid içeriğinde önemli düşüş.)
Taze biberiye buzdolabında orijinal ambalajında veya hafif nemli bir kağıt havluyla ambalajlanmalıdır. Ayrıca, biberiye spriglarını, çorba veya güveç hazırlarken ilave edilebilen ya su ya da stokla kaplanmış buz tepsileri içine yerleştirebilirsiniz. Kurutulmuş biberiye serin, karanlık ve kuru bir yerde yaklaşık altı ay boyunca taze kalacak şekilde sıkıca kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir.
Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?
Biberiyeyi pek çok farklı yöntemlerle tüketmek mümkün ve bunların arasında hazırlanışı en kolay olanlardan biride biberiye çayı. Biberiye içinde bulunan antioksidanlar ve vitaminlerden faydalanmak için 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağını bir fincan suya atıp kaynatmanız yeterli. Daha iyi demlenmesi için 10 dakika kadar kaynattıktan sonra ateşin üzerinden alın ve demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika kadar bekletin. Tatlandırmak için organik bal kullanabilirsiniz. Günde 2 bardak biberiye çayı hazımsızlık veya kabızlığa kısa sürede çözüm olacaktır.
Nasıl Kullanılır?
Pediyatrik
Biberiye, çocuklarda incelenmediğinden, 18 yaşın altındaki insanlarda tıbbi kullanım için önerilmemektedir. Bununla birlikte, yiyeceklerde bir baharat olarak yemek güvenlidir.
Yetişkin
Biberiye, kuru ot, tentür, sıvı özüt, banyo için kaynatma veya topikal kullanım için diğer yağlarla karıştırılmış uçucu yağ gibi bir çay olarak kullanılabilir. Durumunuz için doğru dozu bulmak için doktorunuzla konuşun. Toplam günlük alım, kurutulmuş otun 4-6 gramını geçmemelidir. Biberiye yağı oral yenmemelidir.
Biberiye Çayının Yan Etkileri
Biberiye alerjiye neden olan bitkiler arasında yer almamaktadır ancak gebelik ve emzirme gibi hassas dönemlerde kullanılmadan önce bir doktora başvurulması gerekir. Kolit, mide ülseri gibi kanamalı hastalıkları bulunanların ve yüksek tansiyonu olanların biberiye çayı içmemesi gerekir.
Kaynaklar
Yorumlar