ANASON



Bilimsel Adı: Pimpinella anisum L. Family: Apiaceae.
Ortak İsimleri: Anason, tatlı kimyon

Botanik

Anason, yıllık 0.3 ila 0.6 m büyür ve dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen yıllık bir bitkidir. Çiçekler sarıdır, bileşik gövde şeklinde büyür. Yaprakları tüy şeklinde. 2 mm uzunluğunda, yeşilimsi kahverengi, engebeli tohumlar yiyecek veya bitki olarak kullanılır ve sonbaharda olgunlaşırlarsa hasat edilir. Anason bir anetol gibi koku ve tatlı, aromatik tadı vardır “meyan kökü benzeri”.

Tarihçe

Anason muhtemelen insanlığa tanınan en eski baharatlardır. En az 4000 yıl boyunca Mısır'da yetiştirilmektedir. Diüretik olarak kullanımı kayıtları ve sindirim problemleri ve diş ağrısı tedavisi bu çağın tıp metinlerinde görülür. Antik Yunan tarihinde, anasonun solunuma nasıl yardım ettiğini, ağrıyı hafiflettiğini, idrarı uyandırdığını ve susamayı kolaylaştırdığını açıklayan yazılar vardır. Uçucu yağ, 1800'lerden beri ticari olarak kullanılmaktadır.  Parfüm gıda, sabun, krem ​​ve parfümlerde kullanılır. Anason sıklıkla meyankökü şekerine eklenir veya bir "meyan kökü" çeşnisi yerine kullanılır; Aynı zamanda anisette likörün kokulu bir bileşenidir.

Kimya

Anason yağı (% 1 ila% 4) otun kuru meyvelerinin buharla damıtılmasıyla elde edilir. En kaliteli yağlar, bitkinin merkezinde olgunlaşmış umbels anason tohumlarından kaynaklanır.  Yağın önemli bir bileşeni karakteristik tat ve kokudan ve tıbbi özelliklerinden sorumlu trans-anetoldür (% 75 ila% 90). cis-izomer trans-izomerden 15 ila 38 kat daha toksiktir. 
Uçucu yağ ayrıca estragol (metil chavicol,% 1 ila % 2), anason keton (p-metoksifenilaseton) ve beta karyofileni içeren ilgili bileşikleri de içerir. Az miktarda anisaldehit, anisik asit, limonen, alfa-pinen, asetaldehit, p-kresol, kresol ve miristik (daha önce hintyağından izole edilen psikomimetik bileşik).
Bütün tohumun unsurları, umbelliferon, umbelliprenin, bergapten ve skopoletin gibi kumarinleri içerir. Lipidler (% 16), yağ asitleri, beta-amirin, stigmasterol ve tuzlarını içerir. Protein (% 18) ve karbonhidrat (% 50) de mevcuttur. Bitkide terpen hidrokarbonlar da tarif edilmiştir.

Sağlığa faydaları


Anason, aşağıdaki sağlık sorunlarını önlemek veya hatta iyileştirmek için iyi araştırmalar yoluyla keşfedildi:
1. Sindirimi iyileştirir
Anason otu, sindirim problemleri için gerçekten mükemmel bir tedavi yöntemidir. Neredeyse her sindirim hastalığına tedavi sunar. Kusma, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, gaz sorunu, spazmodik gaz ve gastrit gibi rahatsızlıkları için gerçekten çok mükemmeldir. Ayrıca iştah uyarıcı olarak da işlev görür.
2. Katarakt
Anasonla tedavi edildiğinde katarakt hastalarına harika faydalar sağlanabilir. Bu tedavi için genellikle 6 gram baharat her sabah ve akşam kullanılmalıdır.
3. Uykusuzluk
Anasonlu çay, yemeklerden sonra veya yatmadan önce kullanıldığında uyku bozukluklarının yönetiminde inanılmaz derecede değerlidir. Esansiyel yağ buharlaştığı için çok uzun süre kaynatılmamasına özen gösterilmelidir.
4. Astım tedavisinde etkilidir
Anason'un olağanüstü ekspektral nitelikleri var ve bu nedenle astımla birlikte öksürük tedavisinde harika sonuçlar gösterir.
5. Mikrobiyal enfeksiyonlar ve hastalıklar
Anason özleri normalde mantarın yanısıra bakteri suşlarının, virüslerin sayısının dağılımını ve gelişimini de engellediği bulunmuştur. Mikrobiyal enfeksiyonların yanı sıra bunlardan kaynaklanan hastalıklardan korunma ve kaçınılmasında etkilidir.
6. Laktasyonun Arttırılmasında etkilidir
Ot ayrıca emziren annelerdeki emzirmeyi arttırmak için de kullanılabilir. Star anason, dietheol ve laktasyon gelişimi için hafif östrojenik etkilere sahip fotoantheold içerir. Buna ek olarak, östrojenik etkilere bağlı olarak, libido'yu artırmak ve adet öncesi sendrom veya ps belirtileri ile uğraşmak için star anason kullanılmıştır. Star anasonu mükemmel bir fikir olmasına rağmen emzirilen annelerin kullanmadan önce doktorlarından tavsiye almaları gerekir. Hamilelikte kesinlikle kullanılmamalıdır.
7. Saç bitini yok eder
Bit gibi zararlı akarların yanı sıra haşare gibi küçük zararlılara karşı bir böcek öldürücüdür. Buna ek olarak, mantar öldürücü nitelikleri vardır.
8. Solunum için faydaları
Anason tohumları solunum sağlığını geliştirir. Orta düzeyde balgam söktürücü özelliği var, pastillerde ve öksürük şuruplarında sıklıkla kullanılırlar. Aynı şekilde, Anason yağı gerçekten de akciğerler ve boğazdaki balgamını gevşetir. Ek olarak soğuk algınlığı, astım, bronşit, influenza, pnömoni ve sinüzit tedavisinde de etkilidir.
9. Cilt İçin faydası
Yıldız anason bitkisindeki yağ, ayrıca cilt bozukluklarıyla başa çıkmak için kullanılır. Tarihsel olarak yağ, orta derecedeki akne tipleri ile başa çıkmak için topikal olarak kullanılmıştır. Yıldız anasonu bazı cilt hastalıklarıyla baş etmeye yardımcı olsa da, cildinizde saf anason yağı kullanmayın, çünkü ciddi bir rahatsızlık verebilir. Rahatsızlık şansınızı azaltmak için yağ, losyonla birlikte seyreltilmelidir.
10. Ağız Sağlığı
Anason tohumunun sağlık avantajlarından biri, ağız sağlığınızı korumaya yardımcı olmasıdır. Anti-mikrobik, anti-bakteriyel, etkili ağız yıkamasının ideal bileşeni haline getirir. Kötü nefes probleminin yanı sıra oral şişlikle savaşa da yardımcı olmaktadır. 
11. Bebeklerde Sağlık Faydaları
Anason tohumlarının bebekler için kullanımı son derece popülerdir. Bebeklerdeki şiddetli mide ağrısı ve hıçkırık tedavisinde kullanılır. Bebeklerde birçok sindirim sistemi probleminin tedavisine yardımcı olur. Üstelik emziren annelerde süt üretimini iyileştirdiği bilinmektedir.
12. Anti epileptik ve anti-histerik
Anason Esansiyel Yağı, narkotik ve yatıştırıcı etki içerdiğinden, kan dolaşımını, solunumu ve sinir tepkisini azaltarak, epileptik yanı sıra histerik saldırıları rahatlatabilir (daha fazla dozda verildiğinde sinir tepkisi azalır) (bu, canlandırıcı yanı sıra Daha düşük dozlarda verildiğinde kanıtlanmış samimi nitelikler). Sinir koşullarının sedasyonunda, hiper tepkilerin yanı sıra konvülsiyonlarda etkin olduğu keşfedilmiştir. Ancak ağırlıklı dozlar özellikle çocuklar için olumsuz etkilere neden olabileceğinden, bu özelliğin dikkatle alınması gerekir.
13. Cinsel Sağlık
Anasonun libidoyu geliştirecek afrodizyak nitelikleri vardır. Her gece ezilmiş tohumlar kullanılarak verilen bir bardak suyun tüketilmesi kişinin libidosunu artırabilir. 
14. Menstruasyonun Düzenlenmesi
Anason, kadınlarda adet döngüsünü yönetir ve sağlıklı üreme sağlığına yardımcı olur. Anasonun östrojen etkisi, bu belirli sağlık yararından sorumludur. Stres yüzünden aylık periyotlarda gecikme olması halinde bitkisel anason çayının kullanılması önerilir. Anason'un antispazmodik avantajı F kramplarını azaltırken doğumda yardımcı olur. 
15. Mikrobiyal enfeksiyonlar ve hastalıklar
Araştırmalar, Anason özlerinin, virüsün yanı sıra, çeşitli bakteri ve mantar türlerinin gelişmesini önlediğini keşfetti. Mikrobiyal enfeksiyonların önlenmesinde ve korunmasında gerçekten değerli olduğu düşünülmekte ve ayrıca, kimyasal maddelerin terapötik nedenlerden ötürü anasonlu maddelerden çıkarılması için bilimsel çalışmalar devam etmektedir.
16. Antioksidan
Anason, antioksidan özelliklerin yanı sıra sağlık avantajları gösteren belirli kimyasal maddeleri içerir. Bu iddiaların belirlenmesi için halen araştırma yapılmaktadır.
17. Pankreası uyarır
İnsülin artı bazı hormonların kontrolü için pankreas hayati bir organdır. Anason tohumları pankreasın teşvikine yardımcı olur. Pankreasınız sağlıklı durumdayken, diğer hormonal güçlüklerle birlikte şeker hastalığına yakalanma olasılığınız azalır.
18. Ağrı kesici yararları  
Anason yağı aslında bir doğal ağrı kesicidir. Romatizma, artrit ve eklem ağrısı ile mücadele eden bireylerde ağrıyı azaltmada yardımcı olacaktır. Anason yağı, kaslardaki ağrıların azaltılmasında ve spazmlardan dolayı ortaya çıkan ağrılar için yararlı olabilir.
19. Kalp için faydası
Anason yağı kan basıncını kontrol altında tutar. Kalb üzerindeki baskıyı keser. Ek olarak, yağ detoksifiye olduğundan, kan akışını arttırdığı gibi kalbi sağlıklı ve dengeli tutar. Anason Yağı, kalbe enerji verir ve canlı kalmasını sağlar. Bununla birlikte, daha düşük kan basıncı seviyesine sahip bireyler, kan basıncı seviyesinde ek bir düşüşe neden olabileceğinden anason yağını kullanmamalıdır.
20. Metabolizma için Faydaları
Vücudun metabolizması anason yağı ile ideal bir şekilde muhafaza edilebilir. Yağ, hormonları vücutta teşvik eder. Vücuttaki enzimlerin uyarılması, metabolik hızın sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle vücudun tüm sağlığı geliştirilir. Anason tohumlarının detoxifying sonuçları ek olarak vücuttaki zararlı toksinlerden kurtulmak suretiyle metabolizmayı teşvik eder.
21. Tromboz
Tromboz, bir kan damarındaki kan pıhtısının oluşumunda bir bozukluk olarak tanımlanır ve dolaşım sisteminin kan dolaşımının tıkanmasına neden olur.Tognolini M, Ballabeni V, Bertoni S, Bruni R'nin "Deneysel tromboz modelinde anotolün yanı sıra Foeniculum vulgare uçucu yağının koruyucu etkisinin" araştırması uyarınca Anason, esansiyel yağ anetholü nedeniyle tromboz önlemeye yardımcı olabilir.
Anasonun Beslenme Değerleri
Miktar: 100 g
Ağırlık: 100 g
Besin maddeleriTutar
Kül7 g
Temel Bileşenler
Proteinler18 g
Su9.5 g
Kalori
Karbonhidratlardan Kaloriler145
Yağlardan Kalori133
Proteinlerdeki Kaloriler59
Toplam Kalori337
Karbonhidratlar
Diyet lifi15 g
Toplam Karbonhidratlar50 gram
Yağlar ve yağlı asitler
& N
Tekli doymamış yağ9.8 g
Omega-6 Yağ Asitleri3.2 g
Doymamış yağ3.2 g
Doymuş yağ586 mg
Toplam yağ16 g
Vitaminler
Folat10 mcg
Niasin3.1 mg
Pantotenik asit797 mcg
Riboflavin290 mcg
Tiamin340 mcg
A vitamini311 IU
B6 vitamini650 mcg
C vitamini21 mg
Mineraller
Kalsiyum646 mg
Bakır910 mcg
Demir37 mg
Magnezyum170 mg
Manganez2.3 mg
Fosfor440 mg
Potasyum1.4 g
Selenyum5 mcg
Sodyum16 mg
Çinko5,3 mg

Anason Çayı Nasıl Hazırlanır?

Anason çayını bitkinin taze ya da kurutulmuş yaprakları ile tohumlarından hazırlayabilirsiniz. Bir bardak anason çayı için 1 çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı veya 3 çay kaşığı taze yaprak yeterlidir. Kaynamış suya bu miktarlarda anasonu atarak ateşi kapatın ve çayın 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
Eğer çayı kurutulmuş anason tohumlarından yapacaksanız 1 çay kaşığı tohumu havanda iyice ezdikten sonra suya atın ve demlenmesini bekleyin. Uyku verdiği için yatağa girmeden önce içilmesi tavsiye edilir.
Anason Saklama İpuçları
  • Anasonı hava geçirmez kaplarda serin, kuru bir yerde ve ayrıca doğrudan güneş ışığından uzak tutun.
  • Etkili bir şekilde kurutulduğunda, anason yaklaşık 12 ay taze kalır, ancak tadı hızlı bir şekilde düşüşe geçeceği için mümkün olduğunca çabuk kullanmak daha iyidir.
Yan Etkileri
  • Hamile kadınlar tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Anason tohumları sudan ve tuz tutulumundan dolayı kilonuzu arttırabilir.
  • Saf anason yağı zehirli olabilir, bu nedenle bir sağlık uzmanının gözetimi dışında bunu yemeyin.
  • Anason , dermatit veya aşırı duyarlılık  tepkileri sebebiyle temkinli bir şekilde kullanılmalıdır.

Kaynaklar


Yorumlar